Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w pomidorowym sosie

 

Składniki:

  • 8-10 filetów śledziowych
  • 1 szkl. mleka
  • cebula
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz

     

    Sos:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy

 

 

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godz.
    W między czasie musztardę wymieszać z olejem i koncentratem pomidorowym aby powstała jednolita masa.
    Następnie namoczone śledzie wyjąć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć odrobiną cukru oraz pieprzem po czym złożyć po dwa filety i pokroić je na mniejsze kawałki, które polać sosem i wstawić do lodówki pod przykryciem na noc.
    Następnego dnia śledzie ułożyć na półmisku u udekorować plastrami cebuli skropionymi sokiem z cytryny.

     

    Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *