Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie smażone w cieście

 

Składniki:

  • 70 dag śledzi

     

    Ciasto:

  • ½ szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek śmietany
  • 10-15 dag mąki
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Śledzie oczyścić, odfiletować i oprószyć solą.
    Następnie żółtka utrzeć razem ze śmietaną, połową mąki oraz 1-2 łyżkami oleju po czym dodać białka ubite na sztywną pianę oraz resztę mąki.
    Delikatnie wymieszać i lekko osolić.
    Zanurzać śledzie w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *