Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie pana Jana

Składniki:

  • 7-8 filetów śledziowych
  • 2-3 łyżki octu
  • 3 spore cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3/4 l wody

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać wodą i odstawić na 1 godzinę.
    W między czasie zagotować wodę po czym wrzucić do niej listek, ziele, pokrojoną cebulę oraz miód.
    Całość wymieszać i gotować  3 minuty.
    Po tym czasie dodać jeszcze ocet i gotować kolejne 2 minuty.
    Wówczas zalewę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    Po czym zalać nią śledzie i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
    Wydrylowane śliwki odsączamy na sicie z nadmiaru soku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *