Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędzonka

Aromatyczna zupa z wędzoną golonką i soczewicą

Składniki: 1 mała wędzona golonka 1 litr wody 1 szklanka konserwowanej soczewicy ½ szklanki pokrojonej w plastry marchewki ¼ szklanki posiekanych łodyg selera naciowego ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 liść laurowy suszony tymianek do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać cebulę, seler…

Szaszłyki z pieczarek, śliwek i boczku z grilla

Składniki: 20 średniej wielkości pieczarek 20 suszonych śliwek 20 plasterków wędzonego boczku pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Pieczarki wyczyścić, wyciąć trzony. Kapelusze pieczarek zalać wrzątkiem, blanszować 5 minut, odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym, popieprzyć. Od strony blaszek włożyć do kapeluszy śliwkę, całość owinąć plastrem boczku. Tak przygotowane „pakiety” nabijać na drewniane, namoczone w wodzie szpadki drewniane do…

Kapuśniak na wędzonce Krystyny

Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 25 dkg wędzonego boczku 15 dkg wędzonej kiełbasy marchewka, pietruszka, cebula 4 ziemniaki 2 listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu 3-4 ząbki czosnku olej Sposób przyrządzenia: Boczek i obraną cebulę podsmażyć na oleju, dodać odciśniętą kapustę i podsmażyć, około 15-20 minut. Warzywa umyć, pokroić w kostkę włożyć do garnka i…

Pizza po wiejsku z ziemniakami, ogórkami i wędzonką

Ciasto na pizzę Składniki: 40 dag mąki 3 dag  żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy  ok. 1,5 szklanki letniej wody Sposób przyrządzenia: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie…

Łazanki z wędzonką

Składniki: 1 mała główka kapusty 1 cebula 10 dkg wędzonego boczku 10 dkg szynki wieprzowej 1 kiełbaska śląska 10 dkg kiełbasy wiejskiej 3 ziela angielskie listek laurowy sól, pieprz do smaku przyprawa typu wegetta 1 opakowanie makaronu łazanki olej Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy, cebulkę obieramy , kroimy w kosteczkę. Wkładamy do dużej patelni, podlewamy niewielką…