Składniki:
- 40 dkg wędzonych żeberek wieprzowych
- 1 szklanka ciecierzycy
- biała część małego pora
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- grzanki z bulki
Islandczycy uwielbiają hangikjöt. Ten wędzony, a najczęściej później jeszcze gotowany, przysmak z mięsa jagnięcego lub baraniego jest podstawowym daniem na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Jedzony jest do kanapek, jako danie obiadowe, na przyjęciach. Gdyby chcieć zrobić hangikjöt tradycyjnym staroislandzkim sposobem, należałoby nadzwyczaj starannie przygotować sobie warsztat pracy, a samkowity efekt nie byłby taki szybki…
Skład: 1 kurczak 10dkg wędzonki ziemniaki marchewka cebula czosnek masło sól, pieprz, majeranek Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, ugotować w wodzie razem z kurczakiem. Gdy mięso zmięknie kurczaka wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w „makaroniki”. Cebulę obrać, pokroić i razem z wędzonką obsmażyć na maśle, dodać obrane i pokrojone w…