Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędzonka

Żur na wędzonce

Składniki:

• szklanka zakwasu
• duża porcja włoszczyzny
• litr wywaru z gotowanej wędzonej szynki lub boczku
• pół szklanki śmietany
• 2 jaja
• łyżka mąki
• 2 – 3 ząbki czosnku
• szczypta majeranku
• sól

Hangikjöt – wędzona baranina.

Islandczycy uwielbiają hangikjöt. Ten wędzony, a najczęściej później jeszcze gotowany, przysmak z mięsa jagnięcego lub baraniego jest podstawowym daniem na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Jedzony jest do kanapek, jako danie obiadowe, na przyjęciach. Gdyby chcieć zrobić hangikjöt tradycyjnym staroislandzkim sposobem, należałoby nadzwyczaj starannie przygotować sobie warsztat pracy, a samkowity efekt nie byłby taki szybki…

Kurczak w potrawce

Skład: 1 kurczak 10dkg wędzonki ziemniaki marchewka cebula czosnek masło sól, pieprz, majeranek Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, ugotować w wodzie razem z kurczakiem. Gdy mięso zmięknie kurczaka wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w „makaroniki”. Cebulę obrać, pokroić i razem z wędzonką obsmażyć na maśle, dodać obrane i pokrojone w…