Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 1 cebula
- 10 dkg wędzonego boczku
- 10 dkg szynki wieprzowej
- 1 kiełbaska śląska
- 10 dkg kiełbasy wiejskiej
- 3 ziela angielskie
- listek laurowy
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa typu wegetta
- 1 opakowanie makaronu łazanki
- olej
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy, cebulkę obieramy , kroimy w kosteczkę. Wkładamy do dużej patelni, podlewamy niewielką ilością wody i oleju. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Wędlinę kroimy w kosteczkę, boczek i szynkę kroimy w paseczki. Dokładamy do kapusty, przyprawiamy do smaku, można dodać więcej pieprzu ,aby potrawa była pikantniejsza. Gotujemy makaron al dente, odcedzamy i dokładamy do gotowej kapusty. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dusimy na wolnym ogniu. Podajemy gorące.