Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Wigilijna zupa grzybowa Marka

Rozpoczynamy odliczanie do świąt. Dlatego dziś przepis na Wigilijną zupę grzybową. Przepis zawiera: grzyby, włoszczyznę, śmietanę i przyprawy. 
 

Składniki:

  • włoszczyzna 
  • 1 cebula
  • 1 szkl suszonych grzybów 
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
 

Dwukolorowa babka Wielkanocna

Znakomite świąteczne wypieki. Dziś przepis na dwukolorową babkę Wielkanocną. Przepis zawiera: mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i kakao.  
 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
 

Wielkanocny żurek Ani

Święta coraz bliżej, dlatego dziś podajemy przepis na Wielkanocny żurek Ani. Do jego wykonania potrzebujesz: białej kiełbasy, wędzonego boczku, żurku i przypraw. 
 
 

Składniki:

  • 2 szkl ukiszonego żuru 
  • 30 dag białej kiełbasy 
  • 15 dag wędzonego boczku 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ szkl śmietany 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu 
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • sól 
  • pieprz 
  • jajka ugotowane na twardo 
 

Dzwonka karpia w migdałach

Szukasz pomysłu na świątecznego karpia. Wypróbuj przepis na dzwonka karpia w migdałach. Pozostałe składniki przepisu: miód, cynamon, imbir. 
 

Składniki:

  • ok. 1,2 kg karpia
  • 200 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • olej
  • sól
  • pieprz