Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Makaron z makiem i bakaliami Ewy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makaronu z makiem i bakaliami. Do jego wykonania potrzebujesz: rodzynek, orzechów, miodu i pomarańczowej skórki kandyzowanej. 
 

Składniki:

  • 200 g makaronu 
  • 150 g maku 
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel olejku migdałowego
 

Świąteczny keks pełen bakalii Magdy

Jeśli szukasz  przepisów na świąteczne wypieki. Idealnie trafiłeś. Dziś podajemy przepis na świąteczny keks. Aby go wykonać potrzebujesz: bakalii, mąki, jajek oraz masła.

 

Składniki:

  • 2 garście bakalii
  • 2 szkl mąki
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 torebka cukru wanilinowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropel aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • cukier pudrowy do posypania
 

Przepis na świąteczny piernik

Wykonanie tego świątecznego ciasta jest dziecinnie proste. Dziś przepis na świąteczny piernik. Lista zakupów: miód, jajka, mąka, przyprawa do piernika. 
 
 

Składniki:

  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 szkl śmietany (18%)

 

Klastyczna jarzynowa sałatka na święta

Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej sałatki. Dlatego też podajemy dziś na nią przepis. Lista zakupów: ziemniaki, jajka, marchewka, ogórki i kukurydza. 
 

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 6 marchwi
  • 2 pietruszki
  • 6 jajek 
  • 6 ogórków kwaszonych
  • 2 cebule
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy 
  • sól
  • pieprz
 

Wigilijne pierogi z grzybami i kapustą Izy

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów z grzybami i kapustą. Aby je wykonać potrzebujesz jeszcze: mąki, jajek, cebuli i przypraw. 
 

Składniki:

  • ½  kg mąki pszennej
  • 1 szkl gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ½  kg grzybów leśnych suszonych 
  • 35 dag kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 1/4 kostki masła
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz