Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny keks pełen bakalii Magdy

Jeśli szukasz  przepisów na świąteczne wypieki. Idealnie trafiłeś. Dziś podajemy przepis na świąteczny keks. Aby go wykonać potrzebujesz: bakalii, mąki, jajek oraz masła.

 

Składniki:

  • 2 garście bakalii
  • 2 szkl mąki
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 torebka cukru wanilinowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropel aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • cukier pudrowy do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Bakalie sparzyć wrzątkiem i osuszyć na papierowym ręcznikiem.
    Większe bakalie należy posiekać i oprószyć mąką.
    Następnie do masła dodać cukier waniliowym cukier oraz sól.
    Całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.
    Później dodać aromat rumowy, a gdy wszystkie składniki się połączą wrzucić bakalie.
    Jeszcze raz przemieszać.
    Powstałe ciasto przełożyć do formy.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub lukrem.
     

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *