Jeśli szukasz przepisów na świąteczne wypieki. Idealnie trafiłeś. Dziś podajemy przepis na świąteczny keks. Aby go wykonać potrzebujesz: bakalii, mąki, jajek oraz masła.
Składniki:
- 2 garście bakalii
- 2 szkl mąki
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki masła
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kropel aromatu rumowego
- szczypta soli
- cukier pudrowy do posypania
Sposób wykonania:
-
Bakalie sparzyć wrzątkiem i osuszyć na papierowym ręcznikiem.Większe bakalie należy posiekać i oprószyć mąką.Następnie do masła dodać cukier waniliowym cukier oraz sól.Całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.Później dodać aromat rumowy, a gdy wszystkie składniki się połączą wrzucić bakalie.Jeszcze raz przemieszać.Powstałe ciasto przełożyć do formy.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Liczba porcji: 11