Na świątecznym stole nie może zabraknąć makaronu z makiem i bakaliami. Do jego wykonania potrzebujesz: rodzynek, orzechów, miodu i pomarańczowej skórki kandyzowanej.
Składniki:
- 200 g makaronu
- 150 g maku
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu prawdziwego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka kropel olejku migdałowego
Sposób wykonania:
-
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.W między czasie rodzynki sparzyć wrzątkiem po czym je osuszyć na papierowym ręczniku.Obrane orzechy włoskie posiekać i uprażyć na suchej patelni.Natomiast mak sparzyć wrzątkiem 3 krotnie po czym zemleć je w maszynce minimum dwa razy.Wówczas dodać do niego rodzynki i orzechy.Dodać jeszcze miód, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz olejek migdałowy.Dokładnie wymieszać.Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać i z makową masą.
Liczba porcji: 5