Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z makiem i bakaliami Ewy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makaronu z makiem i bakaliami. Do jego wykonania potrzebujesz: rodzynek, orzechów, miodu i pomarańczowej skórki kandyzowanej. 
 

Składniki:

  • 200 g makaronu 
  • 150 g maku 
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel olejku migdałowego
 

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie rodzynki sparzyć wrzątkiem po czym je osuszyć na papierowym ręczniku.
    Obrane orzechy włoskie posiekać i uprażyć na suchej patelni.
    Natomiast mak sparzyć wrzątkiem 3 krotnie po czym zemleć je w maszynce minimum dwa razy.
    Wówczas dodać do niego rodzynki i orzechy.
    Dodać jeszcze miód, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz olejek migdałowy.
    Dokładnie wymieszać.
    Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać i z makową masą.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *