Szukasz pomysłu na świątecznego karpia. Wypróbuj przepis na dzwonka karpia w migdałach. Pozostałe składniki przepisu: miód, cynamon, imbir.
Składniki:
- ok. 1,2 kg karpia
- 200 g płatków migdałowych
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki masła
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Dzwonka karpia oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.Następnie do miodu dodać cynamon oraz imbir.Dokładnie wymieszać.Zanurzać karpia w miodzie po czym obtoczyć go w płatkach migdałowych.Kłaść dzwonka na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem masła.Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Liczba porcji: 4