Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone ziemniaki z tymiankiem i rozmarynem

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na aromatyczne pieczone ziemniaki z tymiankiem i rozmarynem. Pozostałe składniki przepisu: czosnek, oliwa z oliwek, słodka i ostra papryka. 
 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.
    Następnie do oliwy z oliwek dodać tymianek oraz rozmaryn.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać słodką i ostrą paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. 
    Powstałą oliwą polać ziemniaki.
    Dokładnie wymieszać, aby ziemniaki równomiernie pokryły się przyprawami.
    Przełożyć je na blachę.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *