Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowe

Grzybowa sałatka z cebulą i śmietaną- Iwony

Składniki: ½ kg świeżych grzybów 1 duża cebula ½ szklanki śmietany sól, pieprz do smaku 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Świeże grzyby oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić  w kosteczkę, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieloną…

Pieczone borowiki- Iwony

Składniki: 1 kg świeżych  młodych borowików 4 łyżki masła sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki  posiekanego zielonego koperku Sposób przyrządzenia: Zdrowe borowiki oczyścić, ułożyć  na patelni na gorącym tłuszczu wstawić do gorącego piekarnika i polewać wytworzonym z grzybów sokiem. Po 30 minutach grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące po przyrządzeniu posypane posiekanym…

Suszone grzyby smażone w cieście-Iwony

Składniki: 15 dużych suszonych grzybów / kapelusze / 3 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 15 dkg smalcu Sposób przyrządzenia: Kapelusze suszonych grzybów umyć  w ciepłej wodzie, namoczyć w zimnej na  godzinę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, osączyć na sicie. Żółtka wymieszać z mąka, białka ubić  na sztywna pianę, dodać  do…

Podgrzybki smażone w cieście-Iwony

Składniki: 1 kg świeżych podgrzybków 3 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 15 dkg smalcu Sposób przyrządzenia: Zdrowe młode podgrzybki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sicie . Umyte  jajka wybić, rozmieszać z mąką i taką ilością wody by ciasto miało konsystencję  jak gęsta kwaśna śmietana. Grzyby…