Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Pomidory z czosnkiem i parmezanem z grilla

Składniki: 4 dojrzałe pomidory 4 łyżki oliwy 5 rozgniecionych ząbków czosnku tarty parmezan Sposób przyrządzenia: Pomidory przekroić wzdłuż na połowę, wykroić zdrewniałe końcówki szypułek. Rozgnieciony w prasce czosnek wymieszać z oliwą. Pomidory ułożyć na aluminiowej tacce do grillowanie, polać oliwą z czosnkiem, posypać serem i posiekanym koperkiem. Piec na średnio nagrzanym grillu aż ser się…

Mus z wędzonego łososia

Składniki: 20 dkg wędzonego łososia 2 łyżki gęstej śmietany 20 dkg twarogu śmietankowego sok z połowy cytryny ½ łyżeczki posiekanego koperku sól, pieprz kawior do dekoracji Sposób przyrządzenia: Łososia pokroić w kostkę, w blenderze zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny, twaróg, śmietanę, sól i pieprz, zmiksować całość. Wyłożyć pulchny mus do miseczki, dodać…

Sos wiśniowy Iwony

Składniki: 20 dkg wiśni bez pestek 1,5 szklanki wody 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej cynamon 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dkg cukru Sposób przyrządzenia: W rondlu wiśnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż wiśnie zaczną się rozpadać, przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, mieszając doprowadzić do wrzenia, a…

Sos mleczno waniliowy

Składniki: 1 litr mleka 4 dkg masła 4 dkg mąki 12 dkg cukru 1 laska wanilii Sposób przyrządzenia: Laskę waniliową przekroić wzdłuż na połowy, używając łyżeczki „ wyskrobać” z wanilii miąższ wraz z drobnymi nasionami. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając. Nie dopuszczać aby mąka zaczęła się rumienić. Dodać zimne mleko,…