Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bigos

Bigos z papryki

Składniki: • 1 kg czerwonej papryki • 10 dag fasoli perłowej • 25 dag kiełbasy • 2 łyżki oleju • 2 cebule • 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego • 3/4 szklanki śmietany • łyżka mąki • mielona papryka • majeranek • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, odstawić na 2…

Bigos z kaczki*

* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Kaczka oczyszczona – 1 szt. Nóżki wieprzowe pokrojone w kawałki (ok. 1 cm) – 500 g Szynka w kawałkach – 500 g Wywar (bulion) z kurczaka – 1 l Marchew krojona Cebula posiekana – 50 g Kabaczek pokrojony – 200 g Kapusta kiszona – 200 g Jabłko pokrojone w…

Bigos z buraków

Składniki: 70 dag wieprzowiny, 70 dag kiszonych czerwonych buraków, 2 średnie cebule, sól, pieprz i liść laurowy Sposób przyrządzenia: Mięso i buraki pokroić w grubą kostkę. Dodać pokrojoną cebulę i liść laurowy. Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa. (ok. 1 godz.) Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody.

Bigos warzywny

Składniki: 1 średni kabaczek 2 świeże papryki 3-4 pomidory 2 cebule 20 dag kiełbasy 5 dag oleju kujawskiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona, pokroić w grubą kostkę, posolić i dusić przez kilka minut w małej ilosci wody. Nie przerywając duszenia dodawać kolejno: pokrojoną w paski paprykę i obrane ze…