Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bigos

Bigos po szwedzku

Składniki:

  • 1 kg wędzonej wieprzowiny ( boczek, żeberka…)
  • ½ kg białej drobno skrojonej kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 obrane i pokrojone w pół plastry cebule
  • 1 obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone jabłko
  • 2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kominku
  • sól, pieprz do smaku

Wykwintny bigos alzacki

 

Składniki:

    • 2 kg kiszonej kapusty dobrze wypłukanej i odciśniętej
    • 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
    • 50 dkg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę
    • 50 dkg kiełbasy wędzona pokrojonej w plastry
    • 50 dkg białej kiełbasy pokrojonej w plastry
    • 3 szklanki białego wina półwytrawnego
    • 4 szklanki bulionu drobiowego
    • 25 dkg chudego boczku pokrojonego w kostkę
    • 2 cebule, obrane i pokrojone grubo
    • 3 marchewki pokrojone w plasterki
    • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 2 kwaśne jabłka, obrane, grubo pokrojone
    • 2 liście laurowe
    • 10 całych ziaren pieprzu
    • 10 jagód jałowca
    • 4 goździki
    • sól, pieprz