
10 Przepisów na kalmary
Kalmar po tajsku
Składniki:
- 6 kalmarów
- sok z cytryny
- 1 marchewka
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- ½ kalafiora
- 1 papryka
- 1 ostra papryczka
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Kalmary pokroić w wąskie paski, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki, by się marynowały. Marchewką obrać, pokroić w ozdobne plastry.
- Kalafior podzielić na różyczki, razem z marchewką ugotować al. dente. Czosnek, paprykę i cebulę obrać, rozdrobnić.
- W odpowiednio dużym naczyniu rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę, rozkrojoną ostrą papryczkę i paprykę, chwilę razem poddusić.
- Dodać kalmary wraz z marynatą i dusić aż kalmary będą miękkie.
- Dodać kalafior i marchewkę, chwilę razem podgrzewać, przyprawić do smaku.
Złociste pierścienie z kalmarów
Składniki:
- 0,5 kg świeżych lub rozmrożonych kalmarów
- 1 jajko
- mleko
- mąka kukurydziana
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz
.jpg)
Sposób przyrządzenia:
Kalmary faszerowane
Składniki:
- 8 tub kalmarów
- 10 dkg krewetek koktajlowych
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- 3 łyżeczki siekanego czosnku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- 2 jajka
- białe wino
- sól, pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:
Smażone kalmary
Składniki:
- 50 dkg kalmarów
- mąką
- papryka
- sok z cytryny
- olej
Sposób przyrządzenia:
Sałatka z kalmarów
Składniki:
- 30 dkg kalmarów
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ½ szklanki konserwowej kukurydzy
- 1 świeży ogórek
- 2 marchewki
- ½ szklanki majonezu
- sól

Sposób przyrządzenia:
Zupa z kalmarów
Składniki:
- 60 dkg kalmarów
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 litr bulionu drobiowego
- koperek
- 2 ogórki
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 3 łyżki barszczu w butelce
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatka z kalmarów i grzybów
Składniki:
- 20 dkg marynowanych grzybów
- 30 dkg kalmarów
- 2 kiszone ogórki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- majonez
- 50 dkg kalmarów (tuby)
- 2 jajka
- bułka tarta
- pieprz, sól
.jpg)
Sposób przyrządzenia:
Kotlety z kalmarów
Składniki:
- 50 dkg kalmarów
- mąką
- papryka
- sok z cytryny
- olej

Sposób przyrządzenia:
Czosnkowe kalmary
Składniki:
- 50 dkg kalmarów
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- zielona cebulka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Czyszczenie kalmarów





1 comment for “10 x kalmary”