Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

10 x kalmary

Poniżej przedstawiamy 10 przepisów na kalmary oraz porady odnośnie ich czyszczenia (dotyczy to z reguły świerzych, mrożone są już oczyszczone).
Zobacz nasz dział poświęcony kalmarom
10 przepisów na kalmary

10 Przepisów na kalmary

 

Kalmar po tajsku

Składniki:

  • 6 kalmarów
  • sok z cytryny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • ½ kalafiora
  • 1 papryka
  • 1 ostra papryczka
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. Kalmary pokroić w wąskie paski, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki, by się marynowały. Marchewką obrać, pokroić w ozdobne plastry.
  2. Kalafior podzielić na różyczki, razem z marchewką ugotować al. dente. Czosnek, paprykę i cebulę obrać, rozdrobnić.
  3. W odpowiednio dużym naczyniu rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę, rozkrojoną ostrą papryczkę i paprykę, chwilę razem poddusić.
  4. Dodać kalmary wraz z marynatą i dusić aż kalmary będą miękkie.
  5. Dodać kalafior i marchewkę, chwilę razem podgrzewać, przyprawić do smaku.

Złociste pierścienie z kalmarów

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych lub rozmrożonych kalmarów
  • 1 jajko
  • mleko
  • mąka kukurydziana
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:

Jajko dokładnie rozmieszać z mlekiem i przyprawami. Włożyć do tej masy krążki kalmarów, wyjąć i obtoczyć w mące kukurydzianej. Wrzucać na bardzo gorący, głęboki tłuszcz, smażyć ok. 1 min. Odcedzić, skropić cytryną. Można podawać z ostrym sosem.

 

Kalmary faszerowane

Składniki:

  • 8 tub kalmarów
  • 10 dkg krewetek koktajlowych
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki siekanego czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 2 jajka
  • białe wino
  • sól, pieprz czarny

Sposób przyrządzenia:

Bułkę namoczyć, dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Bułkę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z jajkami i krewetkami. Tuby kalmarów napełnić do 2/3 objętości, spiąć wykałaczkami. Rak przygotowane kalmary obsmażyć na oliwie, podlać winem, popieprzyć, posolić, zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stop[ni przez 20 minut.

 

Smażone kalmary

Składniki:

  • 50 dkg kalmarów
  • mąką
  • papryka
  • sok z cytryny
  • olej
 

Sposób przyrządzenia:

Kalmary umyć, obsączyć, tuby pokroić w pierścienie, macki w kawałki, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Mąkę wymieszać z ostrą papryką. W dużym rondlu rozgrzać mocno „głęboki” olej. Krążki kalmarów obtoczyć w mące z papryką, otrząsnąć nadmiar. Smażyć porcjami przez 3 minuty mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową, obsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Sałatka z kalmarów

Składniki:

  • 30 dkg kalmarów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ½ szklanki konserwowej kukurydzy
  • 1 świeży ogórek
  • 2 marchewki
  • ½ szklanki majonezu
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Kalmary pokroić i gotować w osolonej wodzie 3 minuty, odcedzić, schłodzić. Jajka obrać, pokroić drobno. Marchewkę ugotować, pokroić w plastry. Umutego ogórka pokroic podobnie jak marchew. Wszystkie składniki sałatki posolić, ułożyć ozdobnie na półmisku, polać majonezem.

Zupa z kalmarów

Składniki:

  • 60 dkg kalmarów
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • koperek
  • 2 ogórki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 3 łyżki barszczu w butelce
  • ½ szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kalmary gotować w posolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić, schłodzić, pokroić wg uznania. Posiekany koperek zalać bulionem, zagotować, przyprawić do smaku, dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki, kalmary, barszcz, śmietanę, podgrzać. Zaraz podawać.

Sałatka z kalmarów i grzybów

Składniki:

  • 20 dkg marynowanych grzybów
  • 30 dkg kalmarów
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • majonez
  • 50 dkg kalmarów (tuby)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

Kalmary gotować przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Kalmary pokroić w paseczki, grzyby i pozostałe składniki wg uznania. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, ułożyć na salaterce, polać majonezem.
 

Kotlety z kalmarów

Składniki:

  • 50 dkg kalmarów
  • mąką
  • papryka
  • sok z cytryny
  • olej
 

Sposób przyrządzenia:

Tuby kalmarów przekroić tak aby uzyskać z każdej dwa płaty. Każdy zbić tłuczkiem do mięsa, przyprawić. Moczyć w jajku i panierować w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Zaraz podawać.
 

 

Czosnkowe kalmary

Składniki:

  • 50 dkg kalmarów
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • zielona cebulka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kalmary pokroić w grube paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kalmary, po 2 minutach dodać posiekane pozostałe składniki, smażyć razem przez 1 – 2 minut. Podawać.
 

 

 Czyszczenie kalmarów

 

Kalmary obficie posypać solą, przez chwilę mieszać, odstawić na kilkanaście minut. Następnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą osuszyć przed sprawianiem.
 
Delikatnie naciąć w miejscu gdzie odwłok łączy się z głową i mackami.
Oderwać odwłok od reszty tuszki.
Trzymając za odwłok i głowę z mackami
wyjąć wnętrzności, odkroić jadalne macki.
Usunąć z wnętrza tuby chrzęstny szkielet kalmara.
Naciąć ostrym nożem skórę kalmara.
Delikatnie usunąć skórę z tuby.
I mamy przygotowanego do dalszej obróbki kalmara.

1 comment for “10 x kalmary

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *