Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z soczewicy z kminkiem

 

Składniki:

 

  • 1 szkl soczewicy
  • ½ łyżki do kawy zmielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ½ kg pomidorów
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta gram masala
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Soczewice wrzucić do garnka z wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.
W trakcie gotowania zebrać powstałe szumowiny.
Pod koniec gotowania  dodać obrany i pokrojony imbir, posiekany czosnek oraz kminek, kurkumę i curry.
Całość dokładnie wymieszać.
Natomiast na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę po czym wrzucić obrane i pokrojone marchewki.
Trzymać na ogniu kilka minut i wrzucić jeszcze obrane i pokrojone pomidory.
Wymieszać i przełożyć do garnka z soczewicy.
Doprawić o smaku solą, pieprzem, cukrem, gram masala i gotować ostanie 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *