Składniki:
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- 4 plasterki sera żółtego
- 1 łyżka mąki
- 1 l wywaru warzywnego
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 kromki chleba
Sposób wykonania:
Na rozgrzane masło wrzucić posiekana cebulę oraz czosnek, udusić.
Wówczas oprószyć całość mąką i zarumienić.
Rozprowadzić białym winem i trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut po czym przełożyć całość do garnka z bulionem.
Doprawić do smaku tymiankiem, sokiem z cytryny , solą, pieprzem oraz cukrem i gotować kilka minut.
W między czasie chleb pokroić w kostkę i zarumienić na rozgrzanym maśle.
Dodać go do zupy przed podaniem.