Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa chlebowa z czosnkiem

 

Składniki:

 

  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 l wywaru warzywnego
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 kromki chleba

Sposób wykonania:
Na rozgrzane masło wrzucić posiekana cebulę oraz czosnek, udusić.
Wówczas oprószyć całość mąką i zarumienić.
Rozprowadzić białym winem i trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut po czym przełożyć całość do garnka z bulionem.
Doprawić do smaku tymiankiem, sokiem z cytryny , solą, pieprzem oraz cukrem i gotować kilka minut.
W między czasie chleb pokroić w kostkę i zarumienić na rozgrzanym maśle.
Dodać go do zupy przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *