Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z soczewicy Katarzyny

 

Składniki:

  • 30 dag zielonej soczewicy
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • 3 łyżki majeranku
  • ziele angielskie
  • 2 kostki rosołowe
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Soczewice zalać trzema litrami wody, doprowadzić do wrzenia, wówczas usunąć szumowinę i wrzucić kostki rosołowe.
    Trzymać na małym ogniu.
    W między czasie cebule posiekać a marchew zetrzeć na tarce i razem przesmażyć na rozgrzanym oleju.
    Dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut po czym przełożyć do zupy gdy soczewica będzie na wpółmiękka.
    Gotować do zupełnej miękkości soczewicy.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *