Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z ogórka i zielonego groszku z jajkami z wody

Składniki:

 

  • 1 ogórek
  • 1 szklanka zielonego, konserwowanego groszku
  • 1 litr bulionu wołowego
  • sos sojowy do smaku
  • 4 jaka
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion wołowy, dodać groszek i ogórki, przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem, gotować 5 minut. W międzyczasie przyrządzić jajka z wody. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem soli i octu. Delikatnie wybijać do wrzątku jajka tak aby zachowały pierwotny kształt, gotować bardzo powoli 3 minuty. Łyżką cedzakową przekładać jajka na talerz, zalewać pikantnie przyprawioną zupą.
Ogórka obrać, pokroić w cienkie plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *