Zupa z ogórka i zielonego groszku z jajkami z wody
Zupa z ogórka i zielonego groszku z jajkami z wody4.66 out of 5 based on 140 voters.
Składniki:
- 1 ogórek
- 1 szklanka zielonego, konserwowanego groszku
- 1 litr bulionu wołowego
- sos sojowy do smaku
- 4 jaka
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion wołowy, dodać groszek i ogórki, przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem, gotować 5 minut. W międzyczasie przyrządzić jajka z wody. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem soli i octu. Delikatnie wybijać do wrzątku jajka tak aby zachowały pierwotny kształt, gotować bardzo powoli 3 minuty. Łyżką cedzakową przekładać jajka na talerz, zalewać pikantnie przyprawioną zupą.
Ogórka obrać, pokroić w cienkie plastry.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa ogórkowa
- Opublikowano: poniedziałek, 06, grudzień 2010 09:21
- Monika Budna
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa