Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z małży i pomidorów

 

Składniki:

  • 1 kg. małży
  • 40 dag. pomidorów
  • 2 duże anchois w zalewie solonej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • szklanka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • liście bazylii

 

 

Przygotowanie:
Małże opłukać i położyć na kilka chwil , aż obeschną. Anchois umyć i pokroić na kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć anchois, dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, a gdy składniki te już lekko zmiękną ,dodać pomidory bez skórki i gotować 10 minut. Po tym czasie dodać małże ,całość doprawić obficie pieprzem, przykryć i gotować 15 minut, aż wszystkie muszelki się otworzą. Zupę rozlać na talerze, udekorować listkami bazylii i podawać.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *