Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 600 ml mleczka kokosowego
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • kawałek korzenia galangalu
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 4-5 liści limetki
  • 200 g pieczarek
  • sok z 1 limetki
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 10 papryczek hilii
  • 1 gałązka natki kolendry

    Sposób wykonania:
    Bulion wymieszać z mleczkiem kokosowym po czym doprowadzić je do wrzenia, wówczas dodać pokojonego w plasterki galangala oraz pokrojoną na paski trawę cytrynową.
    Po kilku minutach dodać kurczaka pokrojonego w paseczki, podarte na mniejsze kawałki liście limetki oraz kapelusze grzybów.
    Gotować 10 minut i wrzucić chili oraz sos sojowy i sos z limetki do smaku.
    Doprowadzić do wrzenia.
    Przed podaniem udekorować listkami kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *