Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa szparagowa Łucji

Nie wiesz co przygotować ze szparagów? Wypróbuj przepis na pyszną zupę szparagową. Aby ją przyrządzić potrzebujesz: szparagów, cebuli, czosnku.
 

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu 
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki po czym pokroić je na mniejsze kawałki.
    Przełożyć do garnka.
    Cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Razem przesmażyć na rozgrzanym maśle i przełożyć do szparagów. 
    Zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości szparagów.
    Wówczas wyjąć kilka szparagów a do reszty wlać śmietankę.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. 
    Wrzucić wcześniej odłożone kawałki szaragów i przed podaniem jeszcze trochę podgrzać.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *