Zupa szparagowa Łucji
Zupa szparagowa Łucji0 out of 5 based on 0 voters.
Nie wiesz co przygotować ze szparagów? Wypróbuj przepis na pyszną zupę szparagową. Aby ją przyrządzić potrzebujesz: szparagów, cebuli, czosnku.
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki po czym pokroić je na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnka.Cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Razem przesmażyć na rozgrzanym maśle i przełożyć do szparagów.Zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości szparagów.Wówczas wyjąć kilka szparagów a do reszty wlać śmietankę.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.Wrzucić wcześniej odłożone kawałki szaragów i przed podaniem jeszcze trochę podgrzać.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Szparagi
- Opublikowano: czwartek, 09, styczeń 2020 10:59
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak