Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rybacka – halászlé

Składniki:


• 1 kg karpia
• 1 kg leszcza, płoci lub innych ryb słodkowodnych
• 2 cebule (20 dag)
• 2 papryki (40 dag)
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• papryka w proszku
• 1 czuszka
• szczypta cukru
• sól

Sposób przyrządzenia:
Cebule obrać i pokroić w ćwiartki.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Łeb, ogon karpia oraz pozostałe ryby gotować wraz z cebulą papryką, aż wszystko się rozgotuje. Przetrzeć przez sito do drugiego garnka, w którym będzie się gotować zupa, a to, co zostało na sicie, zagotować w niewielkiej ilości wody i ponownie przetrzeć. Wywar doprawić mieloną papryką, czuszką i z umiarem przecierem pomidorowym.
Karpia pokroić na dzwonka, odfiletować, posolić co najmniej na 1 godzinę wstawić do lodówki.
Wywar zagotować i włożyć do niego filety wraz z wydzielonym sokiem.
Gotować na małym ogniu 10 minut. W tym czasie nie należy mieszać zupy, aby nie połamać ryby.
Przed podaniem delikatnie wycisnąć czuszkę, aby zupa nabrała ostrości.
Doprawić solą i cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *