Zupa pomidorowa Patrycji
Zupa pomidorowa Patrycji0 out of 5 based on 0 voters.
Przepis na klasyczną zupę pomidorową. Aby ją wykonać potrzebujesz: pomidorów, cebuli, czosnku i bulionu.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 l rosołu drobiowego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- jogurt do dekoracji

Sposób wykonania:
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą.Dorzucić obraną marchewkę startą na tarce.Lekko przesmażyć po czym dorzucić pomidory.Trzymać jeszcze chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem.Dodać bazylię i tymianek.Gotować na małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie zupę można zblenodwać lub podawać z kawałkami pomidorów.,Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem udekorować keksem jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa Pomidorowa
- Opublikowano: piątek, 12, czerwiec 2020 12:30
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa