Idealne do podania na dzisiejszy obiad. Rumiane pulpeciki. Aby je wykonać potrzebujesz: mielonego mięsa, mleka, bułki, cebuli i czosnku.
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 1 jajko
- 1 mała bułka
- 1 szkl mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka
- ½ łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Do dużej miski przełożyć mięso.Bułkę zalać mlekiem.Odczekać, aż wchłonie całe mleko po czym przełożyć ją do mięsa.Wrzucić jeszcze obraną cebulkę drobno posiekaną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze musztardę i całość dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę.Gotować doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Z powstałej masy formować pulpeciki.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.Delikatnie obracając smażyć, aż ładnie się zarumienią.
Liczba porcji: 4