Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa Patrycji

Przepis na klasyczną zupę pomidorową. Aby ją wykonać potrzebujesz: pomidorów, cebuli, czosnku i bulionu. 
 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 l rosołu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • jogurt do dekoracji
 

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
    Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą.
    Dorzucić obraną marchewkę startą na tarce.
    Lekko przesmażyć po czym dorzucić pomidory.
    Trzymać jeszcze chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem.
    Dodać bazylię i tymianek.
    Gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie zupę można zblenodwać lub podawać z kawałkami pomidorów.,
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem udekorować keksem jogurtu lub kwaśnej śmietany.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *