Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pieczarkowa zabielana dużą ilością śmietany

 

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 kg ziemniaków
  • 15 cebulek / dymka ze szczypiorkiem/
  • 3 cebule
  • słodka papryka
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • ½ litra śmietany 18%
  • natka pietruszki

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Zieleninę pokroić w krążki, cebulę na kawałki. W lekko osolonej wodzie ugotować ziemniaki. W tym czasie na gorącym oleju podsmażyć grzyby, posiekane cebule, zieleninę i dymki. Oprószyć mąką i zasmażyć, wlać bulion i śmietanę. Zagotować, przyprawić do smaku solą , pieprzem i papryką. Wlać do talerzy i udekorować natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *