Zupa ogórkowa z cebulką
Zupa ogórkowa z cebulką 4.66 out of 5 based on 384 voters.
Składniki:
- 1 l wywaru mięsnego
- 3 kiszone ogórki
- cebula
- 0, 5 l mleka
- 2-3 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinę rozgrzanego masła, wówczas dodać posiekane ogórki.
Trzymamy na małym ogniu do miękkości po czym zalać wywarem.
Na reszcie masła przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić niewielką ilością wywaru, wówczas wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
Następnie dodać ogórki z cebulką i ponownie zagotować po czym zmiksować na gładki krem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa ogórkowa
- Opublikowano: środa, 22, wrzesień 2010 08:47
- Katarzyna Parzych
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa