Zupa miso
Zupa miso5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 5 szkl warzywnego bulionu
- 1 kawałek kombu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 3 łyżki łagodnej pasty miso
- 2 szalotki
- 60 g twardego tofu
- 4 łyżki wodorostów wakame
Sposób wykonania:
Do garnka wlać bulion i dodać kombu, doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na około 5 minut.
Po tym czasie kombu odcedzić i dodać sos sojowy.
Natomiast do ¼ ciepłego bulionu dodać pastę miso i dokładnie roztrzepać aż pasta połączy się z bulionem po czym przelać do pozostałego bulionu.
Następnie szalotki posiekać a tofu pokroić w kostkę i rozłożyć do 4 miseczek i zalać je zupą.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: piątek, 28, grudzień 2012 12:40
- Aśka Bartosik
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa