Zupa krupnik na boczku
Zupa krupnik na boczku4.59 out of 5 based on 59 voters.
Składniki:
- 30 dkg wędzonego boczku
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 15 dkg suszonych śliwek
- 5 łyżek masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta mielonego cynamonu
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Boczek, kaszę, śliwki opłukać, osączyć. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła, dodać kaszę, prażyć na małym ogniu. Dodać 5 szklanek osolonej wrzącej wody, boczek i gotować około 30 minut. Śliwki pokroić na cztery części, zalać wrzątkiem/ około1/4 szklanki/, dodać cynamon i cukier, gotować 15 minut. Z kaszy wyjąć boczek i pokroić w drobne paseczki. włożyć śliwki i wymieszać. Resztę masła zrumienić. Zupę rozlać na talerze, polać masłem i posypać pokrojonym boczkiem. Podawać gorące z białym pieczywem.
- Szczegóły
- Kategoria: Krupnik
- Opublikowano: poniedziałek, 24, styczeń 2011 09:34
- Helena Bojda
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa