Zupa krem ze szparagów z groszkiem
Zupa krem ze szparagów z groszkiem 5.00 out of 5 based on 5 voters.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ¼ szkl białego wina
- 3 szkl bulionu warzywnego
- 300 g mrożonego groszku
- 2 szkl tłustej śmietany
- pieprz
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane szparagi, cebulę oraz czosnek.
Oprószyć sola do smaku i trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie wlać wino i gotować około 1 minuty po czym wlać bulion i gotować na małym ogniu około 20 minut.
Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać mrożony groszek i całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ponownie postawić na ogniu i zagotować , wówczas dodać śmietanę oraz sól, pieprz i bazylię do smaku.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: piątek, 28, grudzień 2012 12:15
- Paweł Mierzejewski
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa