Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z cukinii z kurkami lub borowikami

Składniki:

  • 50 dkg cukinii
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • estragon do smaku
  • 4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • 15 dkg kurek lub borowików

Sposób przyrządzenia:
Cukinię obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cukinię, smażyć mieszając około 5 minut. Bulion doprowadzić w rondlu do wrzenia, dodać cukinię, powoli gotować aż zmięknie, przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać drobno posiekany estragon i przyprawy do smaku.
W międzyczasie grzyby oczyścić, duże pokroić w plastry, małe pozostawić w całości. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Gorącą zupę zabielić śmietaną, dodać grzyby i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *