Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kalafiorowa na mleku

Składniki:

 

  • 5 dkg różyczek kalafiora
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, biały pieprz

 

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić, odstawić. W rondlu dokładnie wypłukane różyczki kalafiora zalać szklanką osolonej wody, gotować powoli aż zmiękną. Mleko doprowadzić do wrzenia, dolać do gotującego się kalafiora, przyprawić. Po kilku minutach dodać zimną zasmażkę, gotować jeszcze kilka minut mieszając. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *