Zupa fasolowa ze szpinakiem
Zupa fasolowa ze szpinakiem 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 45 dag suchej białej fasoli
- kość szynkowa
- cebula
- 3 łodyżki selera naciowego
- 2 marchewki
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- puszka pomidorów
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 ½ szkl poszatkowanych liści szpinaku
Sposób wykonania:
Fasolę przełożyć do garnka i zalać ją wodą.
Po czym doprowadzić ją do wrzenia i gotować około 2 minut.
Zdjąć garnek z ognia i odstawić na godzinę.
Następnie odcedzić fasolę i zalać ją 3 litrami wody.
Dodać kość szynkową i gotować około 1,5 godziny.
Po tym czasie oddzielić mięso od kości i mięso powrotem wrzucić do zupy.
Dodać posiekaną cebulę, seler oraz marchewkę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i gotować pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
Na sam koniec dodać pomidory oraz brązowy cukier i gotować około 10 minut.
Przed podaniem wymieszać ze szpinakiem.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa fasolowa
- Opublikowano: wtorek, 05, luty 2013 09:09
- Małgorzata Płatek
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa