Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa ze szpinakiem

Składniki:

  • 45 dag suchej białej fasoli
  • kość szynkowa
  • cebula
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 ½ szkl poszatkowanych liści szpinaku

Sposób wykonania:
Fasolę przełożyć do garnka i zalać ją wodą.
Po czym doprowadzić ją do wrzenia i gotować około 2 minut.
Zdjąć  garnek z ognia i odstawić na godzinę.
Następnie odcedzić fasolę i zalać ją 3 litrami wody.
Dodać kość szynkową i gotować około 1,5 godziny.
Po tym czasie oddzielić mięso od kości i mięso powrotem wrzucić do zupy.
Dodać posiekaną cebulę, seler oraz marchewkę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i gotować pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
Na sam koniec dodać pomidory oraz brązowy cukier i gotować około 10 minut.
Przed podaniem wymieszać ze szpinakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *