Składniki:
- 45 dag suchej białej fasoli
- kość szynkowa
- cebula
- 3 łodyżki selera naciowego
- 2 marchewki
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- puszka pomidorów
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 ½ szkl poszatkowanych liści szpinaku
Sposób wykonania:
Fasolę przełożyć do garnka i zalać ją wodą.
Po czym doprowadzić ją do wrzenia i gotować około 2 minut.
Zdjąć garnek z ognia i odstawić na godzinę.
Następnie odcedzić fasolę i zalać ją 3 litrami wody.
Dodać kość szynkową i gotować około 1,5 godziny.
Po tym czasie oddzielić mięso od kości i mięso powrotem wrzucić do zupy.
Dodać posiekaną cebulę, seler oraz marchewkę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i gotować pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
Na sam koniec dodać pomidory oraz brązowy cukier i gotować około 10 minut.
Przed podaniem wymieszać ze szpinakiem.