Zupa fasolowa z daktylami
Zupa fasolowa z daktylami4.77 out of 5 based on 218 voters.
Składniki:
- 50 dkg podzielonych na porcję żeberek
- 5 daktyli bez pestek
- 1,5 szklanki drobnej fasoli
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolę wypłukać, zalać przegotowaną woda na około 12 godzin. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę wraz z fasolą, dodać sparzone we wrzątku żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Po około 90 minutach gdy fasola zacznie robić się miękka dodać daktyle i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować aż fasolą będzie zupełnie miękka. Podawać z pieczywem. Przed podaniem zupę można zagęścić jasną zasmażką.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa fasolowa
- Opublikowano: środa, 30, styczeń 2008 12:14
- Krystyna
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa