Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa z daktylami

Składniki:

  • 50 dkg podzielonych na porcję żeberek
  • 5 daktyli bez pestek
  • 1,5 szklanki drobnej fasoli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Fasolę wypłukać, zalać przegotowaną woda na około 12 godzin. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę wraz z fasolą, dodać sparzone we wrzątku żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Po około 90 minutach gdy fasola zacznie robić się miękka dodać daktyle i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować aż fasolą będzie zupełnie miękka. Podawać z pieczywem. Przed podaniem zupę można zagęścić jasną zasmażką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *