Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa Bahusa ziemniaczana z porami

Składniki:

  • 40 dag włoszczyzny,
  • 40 dag porów,
  • 25 dag kiełbasy np. śląskiej,
  • 80 dag ziemniaków,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami, zalać wrzącą wodą i gotować przez ok. 10 min. Porę bardzo dokładnie oczyścić, umyć i drobno pokroić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać wraz z porami do gotującej się zupy. Gdy warzywa i ziemniaki zmiękną, odstawić, dodać śmietanę i zieleninę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotować oddzielnie kiełbasę, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do zupy. Podawać z dodatkiem pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *