Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy wieprzowe faszerowane wątróbką

Składniki:

    • 50 dkg schabu bez kości
    • 20 dkg wątróbki drobiowej
    • ½ namoczonej w mleku bułki
    • 1 jajko
    • sól, pieprz
    • olej


    Sposób przyrządzenia:
    Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać obraną i posiekaną cebulkę, chwilę smażyć, dodać wątróbkę i razem dusić 5 minut, schłodzić. Wątróbkę, cebulę, odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajko i przyprawy, wymieszać. Schab umyć i osuszyć, pokroić na porcje, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety, przyprawić. Na każdy rozłożyć masę z wątroby, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Dusić do miękkości polewając wodą. Powstały sos zagęścić śmietaną i mąką. Podawać z jarzynami z wody i sosem w sosjerce. Polecam, pychota.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *