Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Znakomite rolmopsy Krysi

Składniki:

    • 1 kg filetów śledziowych ze skórą
    • dobra musztarda
    • 3 ogórki kiszone
    • kilka gałązek koperku
    • 2 pokrojone w kostkę i blanszowane cebule
  • Zalewa:

    • 3 obrane pokrojone w plastry cebule
    • 1/3 szklanka octu  10%
    • 2/3 wody
    • 2 liście liści laurowych
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
    • 5 ziaren kolendry
    • sól, biały pieprz, cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:
Ładne białe śledzie dokładnie oczyścić z otrzewnej, resztek ości i płetw. Jeśli są bardzo słone, moczyć przez ok. 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Wszystkie składniki zalewy dodać do rondla, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, przyprawić solą cukrem i pieprzem, odstawić do wychłodzenia. Śledzie obsączyć z zalewy, każdy płat posmarować  musztardą i posypać kostką z cebuli, ułożyć na niej ćwiartkę ogórka i gałązkę koperku, ściśle zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane śledzie zalać w szklanym naczyniu zimną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *