Ziemniaki w kołderce z szynki Iwony
Ziemniaki w kołderce z szynki Iwony4.61 out of 5 based on 80 voters.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 25 dkg szynki
- 30 dkg twarogu
- ½ szklanki gęstej śmietany
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- olej
- pęczek trybuli
- sałata lodowa
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach około 25 minut, odcedzić, obrać. Szynkę pokroić w 4 cm paski. Każdy ziemniak owinąć paskiem szynki, spiąć wykałaczką. Przygotowane ziemniaki przełożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Twaróg zmiksować ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem, dodać posiekaną trybulę, delikatnie wymieszać. Ziemniaki podawać na liściach sałaty, polane twarogowym dipem.
- Szczegóły
- Kategoria: Zapiekanki
- Opublikowano: wtorek, 17, styczeń 2012 12:52
- Iwona Podgórna