Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki w cieście

Składniki:

  • 1 ¼ szkl. mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 ½ łyżeczki sproszkowanego kminku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • ½ szkl. zimnej wody
  • 1 duży ziemniak
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Do miski wsypać mąkę, olej, kminek, pieprz, kurkumę oraz sól.
    Całość dokładnie zmiksować aż powstanie puszysta konsystencja.
    Następnie nie przerywając miksowania dolewać stopniowo wodę i miksować jeszcze około 2-3 minuty.
    Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta dolać do niej jeszcze trochę wody.
    Odstawić pod przykryciem na około 10 minut.
    W między czasie ziemniaka obrać i pokroić w plasterki, które zanurzać w naszej masie i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju około 4-5 minut aby ładnie się przyrumieniały.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Ewa Bochenek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *