Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki w boczku zapiekane

Składniki:

  • 12 ziemniaków
  • 12 plasterków boczku
  • słodka mielona papryka
  • sól
  • biały pieprz
  • tymianek
  • 4 łyżki oleju

    Sposób wykonania:

    Dokładnie oczyszczone ziemianki zalać wodą i gotować około 20 minut.
    Po tym czasie ziemniaki odcedzić, obrać i każdy owinąć plasterkami boczku.
    Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
    Oprószyć je solą oraz pieprzem i skropić resztą oleju.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut.
    Przed podaniem posypać tymiankiem i mieloną papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *