Ziemniaki w boczku zapiekane
Ziemniaki w boczku zapiekane 4.66 out of 5 based on 211 voters.
Składniki:
- 12 ziemniaków
- 12 plasterków boczku
- słodka mielona papryka
- sól
- biały pieprz
- tymianek
- 4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Dokładnie oczyszczone ziemianki zalać wodą i gotować około 20 minut.
Po tym czasie ziemniaki odcedzić, obrać i każdy owinąć plasterkami boczku.
Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Oprószyć je solą oraz pieprzem i skropić resztą oleju.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut.
Przed podaniem posypać tymiankiem i mieloną papryką.
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: piątek, 19, listopad 2010 11:29
- Wiktoria Sadowska
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak