Ziemniaczane placki parzone
Ziemniaczane placki parzone4.66 out of 5 based on 259 voters.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 1 niepełna szklanka mleka
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki oczyścić, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, zalać wrzącym mlekiem szybko mieszając. Doprawić do smaku solą. Rozgrzać olej na patelni kłaść łyżką masę ziemniaczaną, rozpłaszczając je i smażyć na złocisty kolor z obydwu stron. Podawać natychmiast po usmażeniu. Dobrze smakują posypane cukrem, lub borówkami, lub z chrzanem.
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: środa, 17, listopad 2010 10:34
- Lucyna Robakowska
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak