Zielona fasola z szynką
Zielona fasola z szynką4.52 out of 5 based on 296 voters.
Składniki:
- 40 dag młodej fasoli w strączkach
- 10 dag cienko pokrojonej szynki
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól,pieprz
- listki świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Strączki fasoli przebrać,oczyścić,umyć,osączyć.Wrzucic na 10 minut na lekko osolony wrzątek,osączyc,obrać z włókien.Plasterki szynki pokroić w niezbyt cienkie plastry.Na patelni rozgrzac oliwę,wrzucić wedlinę,podsmażyćminutę,zestawić z ognia.Dodać osączoną fasolę,wymieszać.Pomidora umyć,przekroić,wyjąc pestki,usunąć stwardniałe części,posiekać.Doprawić solą i pieprzem,posypać potrawę listkami świeżej bazylii.Podawać z pieczywem.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: niedziela, 17, kwiecień 2005 00:00
- liwo
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak