Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z ziemniaków i wędzonego boczku

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 80 dkg wędzonego boczku
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 ½ szklanki słodkiej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duża cebula

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Boczek pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w talarki, pieczarki pokroić w cienkie plastry. Do żaroodpornego naczynia wkładać kolejno boczek, ziemniaki, cebulę i grzyby doprawiając każdą warstwę solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu zapiekanki powinny znaleźć się ziemniaki. Naczynie zamknąć pokrywka i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni C na około 50 minut. Wyjąć zapiekankę, podlać śmietaną i jeszcze zapiekać 10 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *